Adoption uden samtykke

Adoption uden samtykke er et meget indgribende tiltag, som kun kan komme på tale, hvis forældrene varigt er uden evne til at tage vare på deres barn, eller hvis barnet har opnået en så stærk tilknytning til plejefamilien, at det vil være skadeligt for barnet at afbryde denne tilknytning. De nye regler indebærer, at det nu skal sandsynliggøres, og ikke længere godtgøres, at forældrene varigt vil være ude af stand til at varetage omsorgen for barnet.

For at vurdere sager om adoption uden samtykke skal forældrekompetencen hos de biologiske forældre belyses som et led i forvaltningens sagsbehandling. En undersøgelse indebærer stort set det samme som en forældrekompetenceundersøgelse, men indebærer også en prognosevurdering af, hvor vidt der er et forandringspotentiale, der indebærer, at forældrene på sigt kan varetage omsorgen for et barn. Undersøgelsen gennemføres for at afklare, hvad der vurderes at være til barnets bedste.

En prognosevurdering foretages sædvanligvis som et led i en forældrekompetenceundersøgelse, hvilket udføres i overensstemmelse med Socialstyrelsens retningslinjer for udarbejdelse af forældrekompetenceundersøgelser.

Reglerne om adoption uden samtykke er lempet med virkning fra 1. oktober 2015. Reglerne og ændringerne er beskrevet i Socialstyrelsens ”Adoption uden samtykke – ni metoder til at afdække forældreevne” – se evt. www.socialstyrelsen.dk